Szakmai és jogszabályi háttér

Szeretné eladni ingatlanát?

Két kérdés biztosan felmerül Önben:

1. Mennyit ér saját magamnak az ingatlan?

2. Vajon mennyit ér az ingatlanpiacon az ingatlanom?

Az első kérdésre talán egyszerűnek tűnik a válasz. Azonban gondolja csak végig: pozitív érzelmek, szép emlékek kötődnek az ingatlanhoz, vagy éppen fordítva.

A második kérdés megválaszolása már nem ilyen egyszerű. Főképpen, ha az érzelmei is befolyásolják bármely irányba. Ennek következtében nem valószínű, hogy az ingatlanpiaci reális árat fogja meghatározni.

 

Ingatlant szeretne venni?

Az első kérdése az ingatlan ára lesz. Vajon reális árat határozott meg az eladó? Vagy jól túlárazta? Vagy gyanúsan olcsó?

Vajon elmondott mindent az ingatlanról? Biztosan azt látom, amit látnom kell vagy amit szeretnék látni?

 

Ahhoz, hogy az ingatlan ára az ingatlanpiacon reális módon kerüljön meghatározásra, szakember segítségét érdemes igénybe venni akár eladásról, akár vételről legyen szó.

 

Az értékbecslő olyan szakember, aki szaktudását jól képzett és tapasztalattal rendelkező ingatlanforgalmazási szakemberektől, mérnököktől, jogászoktól kapta, szakmai vizsgával rendelkezik és szerepel az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság névjegyzékében. Ezt az 1993. évi LXXVIII. törvény és a felhatalmazása alapján kiadott a társasházkezelő, az ingatlankezelő, az ingatlanközvetítő, valamint az ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő szolgáltatói tevékenység üzletszerűen történő végzésének feltételeiről és a nyilvántartásba vétel részletes szabályairól szóló 499/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet határozza meg.