NEM MIND ARANY, AMI FÉNYLIK!

 

A legfontosabb tényező vásárlásnál az ingatlan rendezett jogi háttere.

Az ingatlanpiacon a vevőket sokszor senki sem segíti és nem képviseli egy vásárlás folyamatnál. Ennek a  kedvezőtlen helyzetnek a megszüntetésében szeretne irodánk is közreműködni. Szolgáltatásaink között megtalálható a vevők képviselete egy meghatározott díj ellenében, mely az ingatlan vételárának csupán töredéke. 

Az eladókat is csak abban az esetben képviseli jól a közvetítő cég, ha az ingatlan minden látható és nem látható tulajdonságával tisztában van. Mivel egy közvetítő cég az eladásban érdekelt, ezért sokszor szándékosan, jobb esetben hanyagságból nem  figyelmezteti a vevőjelöltet a bemutatott ingatlan negatívumaira.

Természetesen akadnak korrekt közvetítők is, akik kiegyensúlyozottan próbálnak segíteni eladónak és vevőnek, de lássuk be, hogy mindkét oldalt képviselni, akár egy alku során, lehetetlen küldetés. 

Az ügyvédektől sem lehet számon kérni ezt a képviseletet, mivel ők csak az adásvétel jogi háttérért felelnek és általában nem járnak az ingatlannál, így nem is vizsgálják meg egy adott ingatlan teljes jogi hátterét, ők kizárólag a tulajdoni lapra támaszkodnak.

Kiemelném, hogy a földhivatali regisztrációk, adatok hiányosak és elavultak, nem alkalmasak egy ingatlan jogi hátterének teljes vizsgálatára. Az ügyvédek a lezajló folyamat legvégén csatlakoznak és az adásvételt tényét legalizálják.

Az ingatlan természetbeni és jogi állapotának összevetése a vevőre marad, aki nem is tudja, hogy merre induljon el, kit is keressen.

Lakóházvásárlásnál nagyon fontos, hogy valójában mi szerepel a földhivatali térképmásolaton, egyezik-e a valóság a térképpel?  Ha 10 éven belül engedély nélküli túlépítés, vagy ráépítés történt akkor számíthatunk az önkormányzat bontási határozatára és bírságra is. Ha 10 éven túli  az engedély nélküli bővítés, akkor is sok nehézség hárulhat a vevőre, amíg rendezi az ingatlan jogi helyzetét. Ráadásul ez az eladó kötelessége lenne, hiszen szavatossággal tartozik azért, amit elad. 

A lakóházként használt épületeknél a földhivatali besorolás az irányadó. Hiába felel meg a lakóépület elvárásainak, ha a nyilvántartásban pl. présház. Erre nincs olyan bank, ami hitelezne, sőt sem CSOK-ra sem más állami támogatásra nem lesz jogosult az új tulajdonos.

Az osztatlan közös tulajdonok esetében sokszor csak a "szokásjog" alapján dőlnek el használati jogok. Ha vételnél nem  nem dokumentáljuk megfelelően, hogy mihez is van jogunk egy ilyen ingatlannál, a későbbiekben csak vitára számíthatunk a szomszéddal.

Ezek a felvetések csupán töredékei annak, amit még az ingatlan rejtegethet a laikusok számára!

Cégünk komplex szolgáltatást nyújt egy kiszemelt ingatlan rendezettségének megállapításában, illetve az ingatlan-nyilvántartási és valós helyzet rendezésében. Tanácsadással segítjük az adásvételi folyamat sikeres lebonyolítását felesleges kiadások és időveszteség nélkül.

CSOK, Falusi CSOK, Otthonfelújítási támogatás esetében is segítünk rendezni az ingatlan státuszát, hogy sikeresen igényelhessék ezeket a támogatásokat.

Vegye igénybe szolgáltatásunkat, hogy ingatlanügylete megnyugtatóan végződjön vevő és eladó számára egyaránt!